м.Київ, вул.Саксаганського, 102
м.Київ, вул.Хорива, 4
(066) 58-28-658
(098) 977-32-32
(044) 58-77-498
(099) 529-82-82
(098) 094-68-87
(044) 599-17-88

Кавовий Глосарій

Автокапучінатор

Автокапучінатор - пристрій, за допомогою якого можна взбити необхідну кількість молочної пінки для приготування напоїв на основі еспресо. Цей пристрій під'єднується до парової трубки кавомашини. Зазвичай, автокапучинатор обладнаний трубкою для закачування свіжого молока безпосередньо з пакету або іншої ємності. Пар з кавомашини подається в автокапучінатор, де відбувається прогрівання молока. Одночасно з цим, всередину капучінатора затягується невелика кількість повітря (через калібрований отвір). Відбувається процес змішування молока і повітря. У підсумку отримуємо готову гарячу молочну пінку з вихідного отвору капучінатора. Існує безліч форм, розмірів та конструктивних виконань.


Американо

Американо (americano) - еспресо та гаряча вода.

Бар

Бар (bar) - одиниця виміру тиску, яка використовується майже у всіх кавоварках та кавомашинах. 8-9 Бар - це традиційно принятий тиск для приготування еспресо.1 Бар дорівнює 0,98692  атмосфери.

Баріста

Баріста (barista) - італійське визначення оператора кавового устаткування в кав'ярнях.

Бойлер

Бойлер (boiler, термоблок, теплообмінник) - компонент кавомашини (кавоварки), який відповідає за нагрівання води до визначеної температури. Зазвичай бойлер виготовляється з міді, неіржавіючої сталі, латуні або алюмінієвих сплавів.

Час екстракції

Час екстракції - використовується як індикатор гарного еспресо. Відлік часу починається з моменту натискання на кнопку заварювання і до моменту зупинки роботи помпи. Для правильного приготування еспресо достатньо 25-30 секунд.

Час відновлення

Час відновлення - кількість часу необхідного для відновлення роботи кавоварки після приготування порції еспресо.

Группа

Група (group, пост…) - частина традиційної кавомашини (кавоварки), в яку встановлюється холдер, + сам холдер (портафільтр) с встановленним в нього фільтром. Має безліч варіантів виконань. Зазвичай виготовлений із латуні і має високу теплоємність (для підтримки стабільної температури під час заварювання еспресо).

Головка групи

Головка групи (group head) - частина групи, яка містить спеціальні направляючі для тримання холдера (портафільтра) та дисперсійний екран. Також, часто відповідає за стабілізацію температури в кавомашині (кавоварці).

Гріндер

Гріндер (grinder) - це кавомолка.

Джезва

Джезва (турка/ібрик) - емність або посуд для приготування кави на вогні або гарячому піску, тобто по східному.

Дисковий гріндер

Дисковий гріндер (кавомолка) - рекомендований тип кавомолки для приготування правильного еспресо. Містить два дискові жорна: один стаціонарний, інший - той, що обертається.

Демітассе

Демітассе (demitasse) - традиційна чашка для еспресо ємністю 88 мілілітрів. Найчастіше перевага надається фарфоровим чашкам, однак така чашка може бути виконана з кераміки, неіржавіючої сталі або скла. Чим товщий матеріал, тим краще зберігається тепло еспресо. Це одна з функцій демітассе - зберігати тепло, чим швидше еспрессо холоне, тим швидше втрачає свої характерні смакові якості.

Дисперсійний екран

Дисперсійний екран (душ) - частина головки групи кавомашини (кавоварки) для рівномірного розподілу гарячої води по всій поверхні меленої кави, яка знаходиться у фільтрі холдера, тобто для рівномірної екстракції.

Дозатор

Дозатор - тут мається на увазі частина кавомолки, яка відміряє кількість меленої кави на порцію. Дозатори бувають механічні, електронні, з таймером та ін. Діапазон дозування меленої кави найчастіше від 5 до 8 грам. Існують дозатори з більш широким діапазоном регулювання закладки меленої кави.

Доппіо

Доппіо (дабл, doppio) - подвійна порція напою на базі еспресо або сам еспресо - 50-60 мл.

Каппінг

Каппінг (cupping) - дегустація зерен кави. Складний процес, який потребує значних  знань та досвіду відбору кращих сортів кави.

Капучінатор

Капучінатор (панарело, panarello) - пристрій, який дає змогу приготувати молочну пінку для напоїв на основі еспресо. Капучінатор під'єднується до парової трубки кавомашини. Існує безліч форм, розмірів та функціональних можливостей.

Кaфе Латте

Кафе латте (Caffe Latte) - це напій на основі еспресо та великої кількості гарячого молока. Кафе латте часто плутають з кафе латте макіято. Обов'язковий інгрідієнт кафе латте макіято, поруч з молоком та еспресо, - це висока щільна молочна пінка. Для надання нових смакових відтінків використовуються різноманітні сиропи.

Кaфе Мока

Кафе Мока - (Cafe Mocha, Mocha) - готується так само, як і латте, але з додаванням натурального шоколадного сиропу, а згори покривається взбитими вершками.

Кaфе Крема

Кафе крема (Caffe Crema) - напій, зварений по технології еспресо, але значно більшого об'єму без додавання гарячої води. Цього можна досягнути шляхом збільшення величини меління кави.

Капучіно

Капучіно (Cappuccino) - напій на основі еспрессо. 1/3 еспресо, 1/3 молока, 1/3 молочної пінки. Готовий напій можна прикрасити тертим шоколадом, корицею або ваніллю.

Керамічні жорна

Керамічні жорна - принципово відрізняються від стальних. Вони значно тихші та зносостійкі. Недолік таких жорен - при потраплянні стороннього твердого предмету вони ламаються.

Контейнер для меління

Контейнер для меління - місце в кавомолці (гріндері), де накопичується мелена кава.

Кон-Панна

Еспресо Кон-Панна - італійський напій на основі еспресо та взбитих вершків.

Кавомашина

Кавомашина (кавоварка) - електричний прилад для приготування кави та кавових напоїв. Існують кавомашини для домашньго та професійного вжитку. В свою чергу, домашні кавомашини діляться на традиційні та автоматичні. За способом приготування вони діляться на еспресо та фільтрові.

Кофепак

Кофепак (від англ. Coffee Pack) - спресована мелена кава, яка готова до використання.

Кофеїн

Кофеїн - хімічна речовина (алкалоїд), яка стимулює діяльність нервової системи. Окрім кави, кофеїн міститься в  чаю, мате, гуарані, а також входить до складу енергетичних напоїв. Штучний кофеїн синтезується з продуктів життєдіяльності тварин.

Крема

Крема - головна складова правильно зваренного еспресо. Найчастіше вона світло коричневого або горіхового кольору. Рідко з червоними вкрапленнями. Складається з мікроскопічних бульбашок вуглекислого газу та ефірних масел.

Маккіато

Маккіато (Маччіато, Еспресо Макіато) - напій на основі еспресо з додаванням маленької ложки взбитого паром молока.

Манометр

Манометр - пристрій, який вимірює тиск в системі, ізольованій від навколишнього середовища. Зазвичай, в кавоварках шкала манометра градуюється в "Барах".

Недоваренний

Недоваренний - неправільно зварений еспресо. За рахунок меншого часу проходження води крізь мелену каву в портафільтрі, смак еспрессо стає нестабільним, поверхневим, з різкою кислотністю. Також, причиною недоваренного еспресо може бути холодний холдер і непрогріта чашка.

Нокбокс

Нокбокс (нок бокс, knock-box) - ємність для відходів, використаних кофепаків.

Панель управління

Панель управління - частина кавомашини, з допомогою якої здійснюється управління процесом приготування кавового напою.

Парова трубка

Парова трубка (steam wand) - зовнішня частина кавомашини, яка призначена для взбивання молока в спеціальній ємності (пітчер).

Паровий клапан

Паровий клапан (steam valve) - регулятор, який контролює випуск пари з бойлеру.

Паровий накінечник

Паровий накінечник (steam head) - металевий накінечник з малими отворами (не більше чотирьох), які впливають на структуру молока та дозволяють корегувати пишність молочної пінки.

Пітчер

Пітчер (молочник, milk pitcher) - глечик для правильного взбивання молока, який виготовлено із неіржавіючої сталі. Пітчер володіє чудовою теплопровідністю. Буває різних форм та об'ємів. Під час придбання слід враховувати, що при взбиванні молоко збільшується в об'ємі в 1,5-2 рази.

Переварений

Переварений - еспресо, який готувався в надмірно гарячій воді або при надлишковій кількості кави, темперовці. У результаті - гіркий та перепалений смак.

Пістон

Пістон (поршень) - основна ланка поршеневої (леверної) кавомашини, яка створює тиск для приготування еспресо.

Полуавтомат

Полуавтомат - різновид кавомашини. Від автоматичної полуавтоматична кавомашина відрізняється тільки тим, що баріста контролює час заварювання кавового напою.

Рістрето

Рістрето (ristretto) - кавовий напій, приготовлений за такої ж технології як і еспресо, але об'єм якого вдвічі менший. Рістрето - більш концентрований напій, в наслідок чого смакові якості кави виражені яскравіше і повніше.

Важіль

Важіль (левер) - може означати або деталь кавоварки, або сам клас кавоварок. Річ у тому, що існують ручні еспресо машини, де за допомогою важіля пістон (поршень) рухається вниз і створює необхідний тиск для приготування еспресо (леверні, важільні або поршеневі кавомашини). Важіль використовується замість помпи, тим самим досягається необхідний тиск для приготування еспресо. Як варіант, важіль ще використовується для взводу потужної пружини, розташованої всередині групи, а пружина в свою чергу тисне на поршень всередині групи, який продавлює гарачу воду крізь порцію молотої кави.

Сенсорний дисплей

Сенсорний дисплей (тачскрін, touch screen) - дісплей кавомашини, який у той же самий час є і її панеллю управління, у якої замість звичайних механічних кнопок є сенсорні "кнопки" (області на панелі, чутливі до дотику). Сенсорний дисплей (тачскрін) має перевагу у зручності діалогу людини з кавоваркою ("що бачу, те і обираю") і компактності.

Сенсорна панель управління

Сенсорна панель управління - панель управління кавомашини, у якої замість звичайних механічних кнопок є сенсорні "кнопки" (області на панелі, чутливі до дотику). Сенсорні панелі управління виглядають значно естетичніше і стійкі до кавового пилу, молока та інших речовин, потрапляння яких на звичайнікнопки може спричинити їх поломку.

"Сліпий" фільтр(глухий фільтр, blind filter)

"Сліпий" фільтр(глухий фільтр, blind filter) - спеціальна ємність у вигляді фільтра, яка застосовується для чищення груп за допомогою спец. чистячих засобів ("хімії"). Встановлюється в холдер замість звичайного фільтра. Не має отворів. Іноді замість металевої ємності використовується гумова заглушка спеціальної форми, яка закриває вихідний отвір холдера (портафільтра).

Зливний піддон

Зливний піддон - розташований безпосередньо під групою для забезпечення зливу відходів або проливів від приготування еспресо. На традиційних кавоварках с 3-стороннім клапаном зливний піддон забезпечує злив залишків води з групи як тільки закінчиться приготування еспрессо. Всі піддони знімні, тому їх легко чистити від залишків кави. Зазвичай, виготовляються із пластику або неірж. сталі.

Система звільнення тиску

Система звільнення тиску (соленоїний клапан)  система, яка дозволяє зняти тиск у групі практично одночасно з закінченням приготування еспресо. Ця система є в наявності у більшості кавомашин. Система контролюється електронним клапаном шляхом відкривання та закривання отвору для подачі води з бойлера в групу. За допомогою цього клапану після заварювання кофепак стає сухим і зручним для витряхування з фільтру холдера. Окрім цього, групу з таким клапаном можна чистити від кавових масел за допомогою "сліпого" (глухого) фільтру.

Система швидкого пару

Система швидкого пару (Rapid Steam) - система пароутворення в кавомашинах, яка долволяє переходити до режиму пару без додаткових витрат часу, а також виходити з цього режиму без додаткових витрат води. Зазвичай, така система побудована з допомогою додаткового парогенератора, котрий встановлюється як додаток до основного нагрівача води(бойлера, теплообмінника). Також бувають псевдо-системи швидкого пару, де дещо швидший перехід до режиму пару відбувається завдяки збільшеній потужності основного нагрівального елементу і не містить додаткових парогенераторів.

Сингл

Сінгл - звичайна порція еспресо.

Соло

Соло - ще одна назва еспресо.

Стімер

Стімер (steamer) - насадка, яка приєднується до парової трубки кавомашини.

Термоблок

Термоблок - вузол нагріву води (проточного типу) у кавомашині (див. "Бойлер").

Термометр

Термометр - прилад, без якого не обійтися починаючому баріста. Цей прилад використовується для вимірювання температури свіжезваренного еспресо або вспіненого молока. Термометр може бути як традиційним, так і електронним, який останнім часом більш популярний. Бувають також термометри окремо для молока і для еспресо, вони відрізняються розмірами і градуюванням шкали.

Темпер

Темпер (tamper, трамбовка) – пристрій для трамбування меленої кави у фільтрі холдера традиційної кавомашини (кавоварки). Існує декілька різновидів темперів: класичний, телескопічний та динамометричний. Класичні темпери поділяються на пласкі та сферичні. Плаский темпер слід використовувати для подвійного фільтру (див. "Фільтр"), а сферичним - для одинарного. Телескопічні темпери, як правило, пласкі і є частиною традиційної кавомолки з дозатором. Телескопічні темпери зручні при трамбуванні кави, а також дають змогу трамбувати каву без перекосів. Динамометричні темпери дозволяють точно регулювати прижимну силу під час трамбування кави у фільтрі. При використанні таких темперів можна досягти стабільного коректного трамбування меленої кави у фільтрі,   що сприяє підвищенню стабільності якості еспресо ( звичайно, коли інші параметри для заварювання коректного еспресо дотримані). Стандартна сила натискання еквівалентна 20 кг. Темпери даного типу бувають стаціонарні та ручні. Стаціонарні динамометричні темпери не допустять нахилу поверхні порції меленої кави у фільтрі холдера (іноді вони є частиною традиційної кавомолки з дозатором). Однією з найважливіших вимог при виборі темпера є його діаметр, який має бути на 1 мм менший за діаметр фільтра холдера. Ідеальними матеріалами для виготовлення темперу вважаються неіржавіюча сталь та дерево.

Збільшувач крема

Збільшувач крема (super crema, crema perfetta) - спеціальний пристрій, який розроблений для збільшення об'єму кавової пінки (креми), хоча, при використанні цього приладу дуже часто тьмяніють смакові якості еспресо. Має декілька видів виконання і, зазвичай, встановлюється в холдер класичної конструкції (див. нижче "Холдер"). На світлині нижче зображений набір "Gaggia Crema Perfetta" останньої редакції.

Фільтр

Фільтр (filter, "сито", баскет, кошик...) - це перфорована ємність із неіржавіючої сталі, яка кріпиться у холдері і в яку уміщується порція меленої кави. Фільтри бувають різного об'єму: одинарний та подвійний. Одинарні в основному розраховані на 6,5 і 7,5  грамів меленої кави (стандартні величини), але бувають і фільтри нестандартних, більших об'ємів. Подвійні фільтри, відповідно, мають стандартно величини у 13 і 15 грамів (знову ж таки, бувають подвійні фільтри нестандартних об'ємів, більших за 15 г). Також, фільтри відрізняються по діаметру, формі та іншим показниками.

"Хімія"

Хімія - чистячі порошки для еспресомашини. Зазвичай, мається на увазі засіб для видалення кавових масел. Буває у вигляді порошку або таблеток.

Холдер

Холдер (filter holder, portafilter, портафільтр, "ріжок"...) - знімна частина групи традиційної кавомашини (кавоварки). В холдер встановлюється фільтр (одинарний, подвійний або "глухий"). Сам холдер при заварюванні кави встановлюється в головку групи. Холдери бувають різного діаметру, конструкцій; виготовляються з різних матеріалів, найчастіше це - хромована латунь. Також, холдери поділяються на одинарні та подвійні. Це залежіть від лійки, з якої еспресо потрапляє до чашки. У одинарного холдера лійка на одну чашку, а у подвійного - на дві. Останнім часом, великої популярності набули "діряві" холдери (naked portafilter), у яких лтйка взагалі відсутня. Дно такого холдера зрізано і еспресо під час заварювання потрапляє безпосередньо у чашку, не торкаючись інших частин холдера, а саме латунної лійки. У холдер встановлюютья відповідні фільтри: одинарний або подвійний.

Хоппер

Хоппер (бункер для кавовогозерна) - частина гріндера (кавомолки), яка містить зерна кави.

Чалд

Чалд (монодоза, под, таблетована кава, coffee pod) - використана мелена кава у портафільтрі для приготування еспресо. Один з показників гарного еспресо - чалд, який складає одне ціле, не розвалюється і не розтікається. Також, чалд - спресована мелена кава, яка міститься в спеціальний паперовій оболонці. Така оболонка пропускає всі речовини і рідину при екстракції еспресо.

"Штопор"

"Штопор" - виникає, коли кавомашина не може створити необхідний тиск для проходження води крізь мелену каву у портафільтрі.

Екстракція

Екстракція - дія проходження гарячої води із бойлера крізь мелену каву під тиском, яка в свою чергу екстрагує аромат, олії, колоїди, ліпіди та інші елементи, що перетворюють гарачу воду в еспресо.

Еспресо

Еспресо - (espresso) - кавовий напій, приготовлений за допомогою еспресомашини. Цим італійським словом можна описати напій, зроблений з 7 грам меленої кави об'ємом 25-30 мл під тиском у 9 Бар, при температурі 88-96 ºС і з часом екстракції 25-30 секунд.

ABS

ABS - АБС-пластик - удароміцна технічна термопластична смола на основі сополімеру акрилонітрилу з бутадієном та стіролом ( назва пластику була сформована з початкових букв мономірів). Пластик, який найчастіше використовується у виробництві елементів кавамашин

Помилка в тексті:

Дякуємо!
Ваш коментар надіслано!