Як обрати кавоварку для дома
На даний момент можливість отримати гідний еспресо з кавоварки в домашніх умовах стало справою звичайною. Але актуальною залишається тема вибору цього-самого "еспресо-девайса", так-як вибір кавового устаткування для будинку величезний і звичайній людині, необізнаній в темі еспресо, складно визначитися. Спробуємо розібратися у великому розмаїтті еспресо-кавоварок.
Отже, перше що потрібно зробити - це визначитися, що взагалі ви очікуєте отримати від кавоварки.
Якщо ви любитель тільки еспресо або великої кави, то можна відразу "прибрати" моделі кавових машин, які обладнані системою автоматичного або автоматизованого збивання (спінювання) молока для напою "капучіно" та його похідних.
А якщо передумаєте, то фактично всі сучасні ручні еспресо-кавоварки мають можливість збити за допомогою подачі пари молоко для капучіно.
Якщо вам подобається брати безпосередню участь у процесі приготування напоїв, або ваш бюджет на придбання кавоварки суттєво обмежений, то варто звернути увагу на категорію традиційних (ручних, ріжкових) еспресо-кавоварок. Даний тип кавоварок зазвичай виглядає так:
і як правило складається з самої кавоварки і утримувача фільтра (ріжка, холдера, портафільтра). Процес приготування з вигляду простий: закладаємо у фільтр порцію меленої кави, трамбуємо його (якщо процес заварювання кави в моделі кавоварки це передбачає) і встановлюємо (зазвичай затягується поворотом вправо або вліво) до групи заварювання. Після чого запускаємо процес заварювання еспрессо за допомогою кнопок, важіля, сенсорного управління ... І отримуємо на виході еспресо ...
Серед домашніх ручних кавоварок існують також різновиди за будовою і відповідно деталям процесу заварювання:
а) кавоварки з клапаном в тримачі фільтра або безпосередньо у самому фільтрі (його також називають напірним клапаном) - спрощують отримання стабільної пінки (креми) на еспресо і роблять процес приготування більш лояльним стосовно "новачків в еспресо", але ця сама спрощеність не дає можливості отримати еспресо на "5 балів" в силу своїх конструктивних особливостей - даний тип традиційних еспресо-кавоварок рекомендуємо тільки початківцям, або тим хто не буде сильно вдаватися в процес приготування еспресо-напоїв
Рекомендовані лінії моделей: Saeco Poemia, Saeco Estrosa
б) кавоварки без будь-якого "покращувача" або "полегчувача" - весь процес приготування і успіх в чашці залежить як мінімум наполовину від правильних або неправильних дій оператора кавоварки, тобто тут важливо правильно підібрати якість меління кави і величину порції кави під конкретний фільтр, правильно утрамбувати мелену каву (з відповідним зусиллям) і тд. Цей варіант передбачає наявність набору "правильних" кавових аксесуарів до еспресо-кавоварки - як мінімум якісний темпер (трамбовка) для трамбування меленої кави у фільтрі холдера (портафільтра). Даний тип кавоварок рекомендуємо ентузіастам у світі еспресо, людям захопленим кавовою тематикою і перфекціоністам, які хочуть отримати в домашніх умовах еспресо-напій як мінімум "на 4 +". Радимо звернути увагу на моделі з соленоїдним клапаном на групі, що дозволить більш професійно робити чистку групи і отримувати після приготування більш суху (зручну для викидання) таблетку відпрацьованої меленої кави
Рекомендовані модельні лінійки: всі моделі бренду Gaggia, а також ексклюзивні моделі Elektra Micro Casa Semiautomatica, Elektra Mini Verticale, Elektra Nivola
Увага! На даний момент фактично всі моделі кавоварок від бренду Gaggia комплектуються фільтрами з подвійним дном (клапаном, або "покращувачем") - але є можливість просто замінити новий фільтр - фільтром старого "класичного" зразку.
в) особливий клас важільних (леверних) кавоварок - все що перераховано в пункті "б" + технічна особливість у вигляді важільного приводу для створення тиску в системі кави - в результаті ще більше участі людини в процесі приготування кави, при цьому процес заварювання вже фактично перетворюється на певний "кавовий ритуал" або "кавову церемонію"
До цього виду належить тільки одна лінія кавоварок: Elektra Micro Casa A Leva
Всі інші "прибамбаси", властиві традиційним еспресо-кавоваркам, а саме: програмування кількості напою, активний чи пасивний підігрів для чашок, режим попереднього заварювання - це другорядні фактори, які не настільки важливі при виборі.
Ну а якщо комусь захочеться трохи автоматизувати процес приготування молочної піни для капучіно, то для цього існують моделі традиційних еспресо-кавоварок з автокапучінатором в комплекті. У даному випадку попередньо охолоджене молоко буде затягуватися через трубку подачі в сам автокапучінатор, там змішуватися з повітрям і одночасно з цим нагріватися парою. На виході ви отримаете спінене нагріте молоко для капучино або інших кавових напоїв з молоком. Потім залишиться тільки змішати всі компоненти майбутнього напою. А буде це виглядати ось так: